asamisimasa

nyMusikk og Norsk Komponistforening presenterer: asamisimasa Norgesturné. Opplev det prisbelønte samtidsensemblet asamisimasa live når Norsk Komponistforenings 100-årsjubileum markeres med nyMusikk-avdelingsturné i høst. På programmet står komponister som på hver sin måte utforsker hva musikk kan uttrykke i dag. 

Det prisbelønnede ensemblet asamisimasa har bygget seg en sterkt rennommé i Norge og internasjonalt for sine kompromissløse fremføringer av samtidsmusikk og evne til å sette repertoar i nye kontekster. Ensemblet har tidligere samarbeidet med komponister som Helmut Lachenmann, Aldo Clementi og Alvin Lucier.

Besetning: Ellen Ugelvik (piano), Kristine Tjøgersen (klarinett), Tanja Orning (cello), Jennifer Torrence (perkusjon) og Anders Førisdal (gitar).

PROGRAM Øyvind Torvund – Willibald Motor Landscape (2012) Tine Surel Lange – PRESSURE (2017) Urfremføring Trond Reinholdtsen – Spätstil (2017) Urfremføring

Pretalk kl. 19.00!
Hva kan musikk uttrykke idag?
asamisimasa har bygget seg et sterkt renomme i Norge og internasjonalt for sine kompromissløse fremføringer av samtidsmusikk og evne til å sette repertoar i nye kontekster og spiller 26.10 kl 20 konsert i Lofoten Kulturhus. På konserten blir det spilt tre verk av Øyvind Torvund, Trond Reinholdtsen og Tine Surel Lange, tre komponister som på hver sin måte utforsker hva musikk kan uttrykke idag. Det blir en konsert med alt fra idéen om utopiske konserter der vi møter pianister som flyr i såpebobler, til fokus på kroppspress med vibratorer og plastfolie, til selvforklarende verk med quiz.
Ny Musikk Nordland inviterer til en utdypende før konsert samtale kl 19 i foajeen på Lofoten Kulturhus med asamisimasa og den ungen Lofoten-baserte komponisten Tine Surel Lange.

OM VERKENE

Programmet tar utgangspunkt i ensemblets lange samarbeid med de norske komponistene Trond Reinholdtsen og Øyvind Torvund. De har også invitert den unge komponisten Tine Surel Lange som skrev sitt første verk for dem til Borealis i 2016.

Øyvind TorvundWillibald Motor Landscape (2012)

Komponist Øyvind Torvund (f. 1976) tar i bruk materiale fra bl.a. film, gjenbrukte kassettopptak, dyrelyder og projiserte bilder for å koble et medium til et annet og skape nye, kontrastfylte overganger. Melodiske temaer møter konseptuelle ideer, akustisk kammermusikk og lyder frambrakt av lo-fi elektronikk og hjemmelagde strengeinstrumenter. Willibald Motor Landscape er en musikkcollage som bringer sammen fragmenter av lyd- og musikkmateriale som bilalarmer, elektriske motorer, klarinetter, stemmegafler og pulserende akkorder.

Tine Surel LangePRESSURE (2017)

Komponist og kunstner Tine Surel Lange (f. 1989) har bakgrunn fra studier i komposisjon, lydkunst og lyddesign i Danmark, Norge og Litauen. Hun arbeider med den omgivende verden både tematisk og som materiale. Verkene spenner fra det instrumentale til elektroakustiske og fra konsert til installasjon – gjerne med audiovisuelle innslag, alltid med et sterkt fokus på live-opplevelsen. I et nytt audiovisuelt verk for asamisimasa bruker hun temaet kroppspress som politisk og klanglig materiale. Verk og video: Tine Surel Lange. Danser: Thomas Voll. Kroppsmaler/kunstner: Vilija Vitkutė.

Trond Reinholdtsen Spätstil (2017)

For ti år siden skrev komponist Trond Reinholdtsen (f. 1972) ”Unsichtbare Musik” (”usynlig musikk”) som var preget av datidens semio-ultragestaltestetisk-protopostkonseptuell-korrelasjonelle trend. Resten er historie. Eller er det egentlig det? Som vi alle vet, så har den relevante kunstneriske og politiske diskurs forandret seg radikalt de siste ti år, og de som fortsatt henger fast i den postmodernistiske hengemyra er i big trouble. Vi har nemlig entret «the Post-Antropocene», den post-humane geologiske periode hvor mennesker og menneskelig aktivitet blir gradvis mer irrelevant. Den hevnlystige naturen og de kreative vitale roboter har tatt over sjappa. Det sier seg selv at en musikk basert på ”ideer” eller menneskelig aktivitet, bevissthet og persepsjon automatisk vil framstå som nostalgisk kitsch. Den eneste adekvate kunstneriske posisjon blir derfor å fremme en musikk ”an sich”. En musikk som utelukkende er material: prima materia. En musikk som totalt omgår ”det menneskelige” som faktor. En musikk som er hundre prosent ”seg selv”.

Turneen støttes av Norsk Komponistforening, og produseres av nyMusikks sentralledd og lokalavdelingene nyMusikk Østfold, nyMusikk Trondheim, nyMusikk Kristiansand, nyMusikk Stavanger og nyMusikk Nordland.

Foto: Luca Vitali

 

 

small-logo

Torget
N-8305 Svolvær
Telefon: 75 42 02 20
Send oss epost

Følg oss på:
Lofoten kulturhus på Facebook

Dato Tidspunkt Arrangment Sal Alder Billett
Lør, 21. oktober 15:00 LofotJAZZ 2017 - Festivalpass lørdag Festivalpass lørdag - Kjøp billett
Tir, 24. oktober 19:00 Tre søstre - Nordland teater STOREMOLLA - Kjøp billett
Tor, 26. oktober 20:00 Asamisimasa LILLEMOLLA - Kjøp billett
Fre, 27. oktober 19:00 Maria Haukaas Mittet: Jåla fra Lakselvnes STOREMOLLA - Kjøp billett
Lør, 28. oktober 19:00 Byvandreran - i gull og gamasja STOREMOLLA - Kjøp billett
Ons, 01. november 19:00 LUMINE: Vivaldis Gloria i Buksnes kirke Buksnes kirke - Kjøp billett
Tor, 02. november 19:00 LUMINE: Vivaldis Gloria i Svolvær kirke Svolvær kirke - Kjøp billett
Fre, 03. november 18:30 LUMINE: Faure Requiem i Borge kirke Borge kirke - Kjøp billett
Lør, 04. november 12:00 LUMINE: To stemmer, en røst i Galleri Lille Kabelvåg Galleri Lille Kabelv - Kjøp billett
Lør, 04. november 19:00 Fyr Laus - Deilig å levere i Lofoten STOREMOLLA - Kjøp billett
10 neste arrangementer neste 30 dager Alle kulturprogram kinoprogram Alle

Kulturwebløsning fra Promo Norge - Svolvær.