Foredrag: PIANOET – del 1 – FOLKSOMT PÅ TANGENTENE

Hvor enn du beveger deg i Lofoten er du aldri langt fra et flygel – vi befinner oss i et øyrike befolket av flygler – her er nok til alle – og i løpet av én uke i juli trekker pianister fra nær og fjern sammen i flokk rundt tangentene - to hender, fire hender, seks hender, opptil åtte hender (…) – og vi flokker oss rundt pianistene – det er årets Pianofestival i Lofoten!

Men hva vet vi egentlig om dette populære instrumentet? Vi vet kanskje at det første instrumentet så dagens lys i 1707, men hva vet vi om hvordan det utviklet seg frem til vår tid? Hvordan har dette instrumentet påvirket musikken, repertoaret og musikklivet i sin tid?

Med historikk, anekdoter og en serie musikkeksempler vil Gro Shetelig lede oss inn i musikkhistorien sett fra pianokrakken. I del 1 skal vi foreta et dypdykk i 17- og (især) 1800-tallets musikkliv sett fra pianokrakken – det være seg på instrumentfabrikken, i “de tusen hjem” eller på podiet … i del 2 (se program søndag)  – vil vi forfølge prosessen videre fra notebilde til podium.