Lofoten Piano Festival: Konsert i Lofotkatedralen

• Når: Lørdag, 14.juli kl.21:00
  • Hvor: Lofotkatedralen
  • Varighet: 2 timer 0 minutt

Dagens siste konserter byr på to dramatiske verk - verk som beveger seg gjennom kamp til seier. Beethovens aller siste sonate - framført av franske Lise de la Salle - starter i et stort og dramatisk mørke, men beveger seg mot lyset på en nesten sakral måte.

Sveitsiske Arthus Honnegers andre symfoni ble skrevet under andre verdenskrig, og er en protest mot undertrykkelse og vold.  Den avslutter med en triumferende koral der en trompetist forsterker den jublende melodien.

Beethoven’s piano sonatas are corner stones in the literature, starting in the late Haydn style, but ending light years ahead of every other composer if his time. Yes, even today some of Beethoven’s late music seem modern, as in his very last sonata, tonight performed by Lise de La Salle. In two movements, he starts with the demonic and troubled, continuing to the religiously meditative opening of the second and last movement. These variations move on to the most ecstatic music Beethoven ever wrote, but calms down again and end blissful and quiet.

We end this great program with Arthur Honeggers mostly played work, his 2. Symphony, written under the dark impressions of the Second World War. The music expresses all kinds of frustrating emotions, but end optimistic with an ecstatic hymn like melody with the trumpet underlining the finale character.