• Når: Mandag, 26.februar kl.19:00
  • Hvor: STOREMOLLA
  • Varighet: 1 time 30 minutter

Nordland teater: Uår av Terje Vigen

Et innbilt matprogram fra en grotte på den ytterste Nøgne Ø, på kanten av en verden som kanskje har gått under og rommer alle tiders uår.  (Sitat: Lisa Lie)

Uår av Terje Vigen konfronteres vi med håndteringen av sult, sykdom og naturkatastrofer – det vi trodde vi hadde på en armlengdes avstand.

Henrik Ibsens episke dikt Terje Vigen (1861) er kjær folkelesning. Historien er lagt til Napoleonskrigene, da det er kornblokade og hungersnød i landet. Diktet skildrer hvordan Terje Vigen  ror til Danmark for å få tak i mat til familien, samt de tragediene han møter på veien. Når regissør Lisa Lie benytter Terje Vigen som utgangspunkt for sin iscenesettelse Uår av Terje Vigenkan man forvente et selvstendig kunstnerisk verk, der menneskets forfall og kamp for å overleve skildres i et grenseløst univers – på randen til den totale undergang.

Uår av Terje Vigen møter vi en som kan være Terje Vigen, en Hummer og en Sjøheks. På den ytterste Nøgne Ø er det ikke klart om krigen er over, om verden har gått under  eller om den holder på å gjøre det. I en verden hjemsøkt av sult og sykdom gjøres mennesket til dyr. Det handler om overlevelse, mentalt og kroppslig, i kampen mot hverandre og naturen.

Lisa Lie er kjent for å skape selvstendige universer, med helt egne spilleregler. Referansene til det virkelige liv, eventyr og den klassiske kulturarven sammenblandes med en særlig ekspressiv form og en god dose humor.

Hva skjer med oss i selvpåført undergang? I tråd med husmorsbladet URD som under andre verdenskrig spurte: Kan vi spise mose? Spør vi: Kan vi spise olje, og kan dette skylle bort smaken av barkebrød og menneskekjøtt? (Sitat: Lisa Lie)

Samarbeidsprosjekt med Trøndelag Teater

Regi: Lisa Lie Scenografi og kostymer: Maja Nilsen Lysdesign: Steffen Telstad Komponist: Øyvind Mæland Dramaturg: Elin Amundsen

Med: Kenneth Homstad og Lisa Lie