Lofoten kulturhus Lofoten kulturhus Svolvær filmteater Svolvær filmteater

Leter du etter noe?

PREMIERE: Riksteatret – Havboka

  • Når: Onsdag, 06.februar kl.19:00
  • Hvor: STOREMOLLA
  • Andre tider:
  • Varighet: 1 time 30 minutter
  • Pris voksne: Kr 420
  • Pris barn: Kr 340
  • Kjøp e-billett her!
  • Legg til i din kalender

Når mennesket gråter, er tårene salte. Kommer også vi fra havet? I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange - et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette?

Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka.

Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 100 000 nordmenn, og er oversatt til 30 språk.

For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann – hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp.

Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han skal gi skikkelse til både menneske og håkjerring!


Sagt om Havboka:

«Rett og slett en fest»
Aftenposten

«En moderne Moby Dick, bare bedre (…)»
Politiken (6)

«Strålende blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøne»
Dagbladet

«Eit meisterverk»
BT (6)

Havboka har tidligere blitt dramatisert og satt opp som teaterkonsert på Hålogaland Teater i Anders T. Andersen sin regi.

På scenen
Jan Sælid.

Team
Regissør, Scenograf: Ole Anders Tandberg. Produsent: Wenche Viktorsdatter Paulsen

Forestillingslengde: 1 time 30 minutter (ingen pause).

Produsert av Riksteatret i et samarbeide med Nationaltheatret

sjekke-billetten-icon
Usikker på om ditt billettkjøp ble gjennomført? Sjekk her!

Kulturwebløsning fra Promo Norge - Svolvær.