Musikk i Nordland - Store opplevelser på små steder

Om arrangementet

Edvard Grieg

strykekvartett i g-moll, op.27

 

Griegs strykekvartett var et banebrytende verk og vakte stor oppmerksomhet fra mange samtidige komponister. Franz Liszts omtalte kvartetten som et av de mest interessante kammermusikkverkene for sin tid. 

Andre var kritisk til verket. Tidligere i kvartettsammenheng pleide de ulike instrumentene å ha selvstendige stemmer. Griegs kvartett derimot var homofon, med en bærende melodi understøttet av klanger. Den massive klangen i kvartetten bidrar til et orkestralt preg, noe Grieg fikk kritikk for. Selv var han veldig bevisst på hva han ønsket å oppnå med musikken: «Den streber mot bredde, flukt, og fremfor alt mot klang for de instrumenter for hvilke den er skrevet.»

Grieg var ikke den første som brukte et motiv som tema i komposisjoner, men var den første som brukte motivet så konsekvent gjennom et helt verk. Kvartetten starter med et dramatisk utsagn, nærmest med utropstegn. Deretter bygges hele verket opp utfra åpningsmotivet. Temaet i kvartetten er hentet fra Griegs sang Spillemænd, op. 25, med tekst av Henrik Ibsen. Teksten handler om kampen mellom kjærligheten og kunstens kall og speiler kanskje Griegs egen livskrise i samme periode. Tiåret fra 1875-1885 var Grieg ikke så produktiv. Han slet med å komme i gang med kvartetten før han fant på å bruke Spillemænd som gjennomgående motiv. Skriveprosessen ble Griegs egen kamp med seg selv i skapning av mesterverket. Stykket er tilegnet Robert Heckmann, fiolinist fra Køln, som Grieg rådførte seg med angående detaljer ved sluttføring av verket. Og det var Heckmannkvartetten som fremførte verket 29 oktober i Køln, hvor Grieg selv var til stede.

«…jeg føler at i dette verk gjemmes prøver på det hjerteblod hvorav fremtiden forhåpentlig vil få se mer enn bare dråper…»

Grieg var ganske åpen med hva dramatikken i musikken representerte: en kamp og en bearbeidelse av store spørsmål i musikken -og i livet. Kvartetten er et verk med mye følelser og bør oppleves «live».

På programmet står også strykekvartett skrevet av den nordnorske komponisten Fritdhjov Anderssen, som levde samtidig og i «skyggen» av Grieg. Anderssen blir ofte omtalt som «Nord-Norges Grieg».

Antall billetter for salg: 80 stk.
Velkommen på konsert!

 

Program:

Fridthjov Anderssen
Strykekvartett i d-moll

  1. Adagio – Allegro con fuoco  
  2. Adagio
  3. Scherzo  
  4. Allegretto scherzando

Edvard Grieg
Strykekvartett i g-moll, op. 27 

  1. Un poco andante - Allegro molto ed agitato  
  2. Romanze: Andantino – Allegro agitato
  3. Intermezzo: Allegro molto marcato - Più vivo e scherzando  
  4. Finale: Lento - Presto al saltarello

 

Medvirkende:

Tor Johan Bøen, fiolin

Victoria Lewis, fiolin

Lazar Miletic, bratsj

Hans-Urban Andersson, cello