When Boys Cry – Verdensdagen for psykisk helse

Om arrangementet

Thomas of Norway og Lofoten kulturhus inviterer til markering av Verdensdagen for psykisk helse med den kritikerroste danseforestillingen When Boys Cry

Etter forestillingen, som varer i ca 45 minutter, blir det kunstnersamtale med koreografen, ledet av kunstformidler Kristin Risan. 

Arrangementet er gratis.

When Boys Cry

When Boys Cry går rett på sak, og søker å belyse et av samfunnets kanskje største tabuer: voldtekt av gutter.

When Boys Cry er en solo danseforestilling om når gutter er ofre for voldtekt, og om traumene, angsten og skammen som kommer i etterkant.

Forestillingen springer ut i fra koreografens egen erfaring. Den har siden premieren i april 2016 blitt vist mellom Hammerfest i nord til Warszawa i øst, 
og er Thomas of Norways mest fremførte forestilling.

When Boys Cry omtales av kritikere som brutalt ærlig, og tar publikum med tilbake i tid til sekunder, dager og år etter voldtekten. Det er en sterk historie om en ung gutts fysiske og mentale kamp mot voldtektsmannens brutalitet, formidlet gjennom en voksen manns kropp. Forestillingen fremføres uten innspilt lyd, og danseren har munnen dekket med tape. Dette skaper et intenst kroppslig lydbilde i rommet, og utfordrer også danserens fysiske prestasjon.
 
Thomas of Norway satte publikum på en smertefull prøvelse med en danseforestilling basert på en selvopplevd voldtekt. Det er vondt, det er jævlig, det er kraftfullt. Og det er virkelig stor kunst.
– Kristian Rødvand for Rana No
 
Thomas of Norway sin forestilling When Boys Cry må ha vært festivalens mest jævlige, brutale og urovekkende forestilling. Det menes som en kompliment i denne sammenhengen. Men komplimenter kommer til kort i beskrivelsen av en danseforestilling som handler om selvopplevd overfallsvoldtekt.
– Rania Broud for scenekunst.no

Trigger warning

Vi gjør oppmerksom på at forestillingen inneholder sterke scener, og er derfor ikke anbefalt for publikum under 16 år. 

Verdensdagen for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet som en internasjonal FN-dag 10. oktober for å fremme bevissthet om psykisk helse over hele verden. Dagen markeres i mer enn 150 land, ofte for å skape oppmerksomhet om globale samfunnsutfordringer innen psykisk helse. I Norge er Verdensdagen en nasjonal befolkningskampanje som blir markert av kommuner, skoler, arbeidsplasser, organisasjoner og enkeltpersoner fra hele landet. 

Produksjon 

Konsept & koreografi: Thomas of Norway
Kostyme: Thomas of Norway
Danser: Thomas Voll
Lysdesign & stage design: Lucjan Golas
Takk til: Kristin Risan, Lofoten kulturhus og teamet, og Øystein Voll 

Thomas of Norway 

Thomas of Norway er kunstnernavnet til den Vesterålsbaserte koreografen Thomas Voll. Hans kunstneriske univers utforsker sosiale tabuer, der følsomme temaer som ofte forblir usagt, får et scenisk uttrykk. Frykt, skam og ensomhet er ord som inspirerer han i sin praksis og research, og hans interesse er hvordan disse ordene manifesterer seg i våre kropper og våre systemer. Alene, og i møtet med storsamfunnet. Thomas er utdannet fra Skolen for samtidsdans i Oslo, og har siden 2010 produsert og fremført egne produksjoner med nasjonale og internasjonale scener som visningsarena.
 
www.thomasofnorway.com